Het begin


2007 weide



2008 voorjaar



2008 zomer



Het aanleggen van de wijngaard gaf ons zoveel voldoening. Dit blijft voor altijd een hele mooie herinnering.

 

In het najaar van 2007 werd gestart met het snoeien van hagen en het knotten van wilgen.

Om alles beheersbaar te houden besloten we om in twee jaar tijd de wijngaard te realiseren. Dit gaf ons voldoende ruimte om rustig aan op te bouwen.

Begin 2008 werd de grond bewerkt. Er werd gekozen om hybride rassen zoals Johanniter en Regent aan te planten, ongeveer 550 druivelaars.

In 2009 werd het tweede deel afgewerkt.

Uiteindelijk is er ongeveer een oppervlakte van 25 are benut. In totaal zijn er een 1100 tal wijnstokken op wijndomein de 3 fonteinen.

  • Witte druiven: Johanniter, Helios en Muscaris
  • Rode druiven: Regent en Pinotin

Achteraan de wijngaard zijn winterbronnen aanwezig welke in het lokale taalgebruik ook wel fonteinen genoemd worden. Aangezien we met drie vrienden dit project realiseren kwamen we op de naam "Wijndomein De 3 Fonteinen".

Filosofie


Kwaliteit               Ecologisch                Plezier


Van in het begin was het uitgangspunt dat kwaliteit de hoogste prioriteit heeft. Het is onze overtuiging dat de basis voor een uitstekende wijn ligt in het streven naar een optimaal onderhouden wijngaard. De wintersnoei, het leiden van de ranken, de zomersnoei, de trosdunning, trossen vrijmaken, de pluk ... alles wordt manueel uitgevoerd. Om de voet van de druivenstokken vrij te houden wordt een strook van 70 cm gefreesd, tussen de rijen is een grasstrook welke periodiek gemaaid wordt.

 

Om ecologisch verantwoord te zijn, werd bewust gekozen voor hybride rassen. Deze laten ons toe minder spuitbeurten uit te voeren dan bij de klassieke rassen. Geen gebruik van insect agressieve producten, het mechanisch bestrijden van onkruid en de grasstroken tussen de rijen geven nuttige insecten voldoende kansen.

 

Er werd in samenwerking met "regionaal landschap Vlaamse Ardennen" een poel gegraven op wijndomein de drie fonteinen. Een lokale school heeft hiervan de adoptie op zich genomen. Zo is er ook een educatief luik verbonden aan de wijngaard. Reeds na enkele jaren is deze poel een kleine oase voor vele dieren. O.a.  waterhoentjes, eenden, kikkers, padden, salamanders, waterlibellen, ... en een ijsvogel werden al gespot.

 

Een wijngaard is zeer arbeidsintensief, vergt veel creativiteit en geduld.

Het spreekt voor zich dat het runnen van een wijngaard een passie moet zijn. Een passie die ons ongelofelijk veel plezier verschaft.